zupa serowa

Zupa serowa

Zupa serowa to idealny pomysł na smaczny obiad. Jest niezwykle aromatyczna i zachwyci swoim smakiem niejednego miłośnika serów. Najlepszy smak otrzyma się używając do zupy serka topionego o smaku śmietankowym.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 30 dag serka topionego śmietankowego
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 kromki chleba
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • szczypiorek/koperek
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo robimy z kromką chleba. Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie. Serki topione należy rozdrobnić na małe kawałki. Potem do garnka wlewamy wino. Czekamy 5 minut aż alkohol odparuje. Przysmażamy lekko kromki chleba. Do garnka wlewamy bulion, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej serki topione. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy przyprawy i śmietanę. Zupę można przystroić zieleniną, np. posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*