

Zupa serowa
Zupa serowa to idealny pomysł na smaczny obiad. Jest niezwykle aromatyczna i zachwyci swoim smakiem niejednego miłośnika serów. Najlepszy smak otrzyma się używając do zupy serka topionego o smaku śmietankowym.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 30 dag serka topionego śmietankowego
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 4 kromki chleba
- 80 ml białego wytrawnego wina
- szczypiorek/koperek
- masło
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo robimy z kromką chleba. Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie. Serki topione należy rozdrobnić na małe kawałki. Potem do garnka wlewamy wino. Czekamy 5 minut aż alkohol odparuje. Przysmażamy lekko kromki chleba. Do garnka wlewamy bulion, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej serki topione. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy przyprawy i śmietanę. Zupę można przystroić zieleniną, np. posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.