zupa rybna

Zupa rybna

Zupa zachwyci niejednego smakosza ryb. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodane do niej przyprawy nadadzą jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealnie nadaje się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3-4 głowy dowolnej ryby (może być okoń, płoć, pstrąg)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • śmietana do zup
  • przyprawy (ziele angielskie, gałka muszkatołowa itp.)
  • 1 cytryna
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew, seler, por i cebulę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy w nim lekko przygotowane warzywa. Następnie zalewamy garnek wodą. Do warzywnego wywaru dodajemy oczyszczone i oskrobane rybie głowy, mogą też być ogony. Dodajemy także przyprawy. Pod koniec gotowanie dodajemy śmietanę oraz kilka kropel soku z cytryny.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*