Zupa-krem z pasternaku

Zupa-krem z pasternaku

Zupa z pasternaku jest niezwykle aromatyczną zupą, a to wszystko ze względu na intensywny zapach korzenia tego warzywa. Zupa ta może nie króluje często na polskich stołach, jednak warto ja przygotować, aby przekonać się, jak smaczne są dania przygotowywane z warzyw korzennych.

Składniki:

  • 3-4 korzenie pasternaku w zależności od wielkości
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 czosnek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa)
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy jest w kostkę, a następnie gotujemy do miękkości. Kiedy wszystkie warzywa się ugotują, możemy przystąpić do ich zmiksowania. Dodajemy wyciśnięte jabłko, odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy oraz pieprz i sól do smaku. Zupa-krem jest gotowa. Na koniec możemy ozdobić zupę posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*