

Zupa-krem z pasternaku
Zupa z pasternaku jest niezwykle aromatyczną zupą, a to wszystko ze względu na intensywny zapach korzenia tego warzywa. Zupa ta może nie króluje często na polskich stołach, jednak warto ja przygotować, aby przekonać się, jak smaczne są dania przygotowywane z warzyw korzennych.
Składniki:
- 3-4 korzenie pasternaku w zależności od wielkości
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 1 czosnek
- 1 średniej wielkości cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa)
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy jest w kostkę, a następnie gotujemy do miękkości. Kiedy wszystkie warzywa się ugotują, możemy przystąpić do ich zmiksowania. Dodajemy wyciśnięte jabłko, odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy oraz pieprz i sól do smaku. Zupa-krem jest gotowa. Na koniec możemy ozdobić zupę posiekaną pietruszką.
Dodaj komentarz