

Zupa grochowa
Zupa grochowa to jedna z najbardziej gęstych, aromatycznych i pożywnych zup. Nie bez powodu nazywa się ją także zupą wojskową. Jedna porcja zupy wystarczy na syty obiad. Grochówka doskonale smakuje także w połączeniu z kapustą kiszoną.
Składniki:
- 50 dag łuskanego grochu
- 50 dag kości wieprzowych
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 3 kiełbasy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mała cebula
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Groch gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy do garnka warzywa i mięso oraz przyprawy (warzywa kroimy w kosteczkę, a kiełbasę dodatkowo przysmażamy z cebulką). Gotujemy tak długo, aż groch się lekko rozgotuje i zagęści zupę. Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy z obu stron, a potem dorzucamy do grochówki i gotowe.
Dodaj komentarz