zupa grochowa

Zupa grochowa

Zupa grochowa to jedna z najbardziej gęstych, aromatycznych i pożywnych zup. Nie bez powodu nazywa się ją także zupą wojskową. Jedna porcja zupy wystarczy na syty obiad. Grochówka doskonale smakuje także w połączeniu z kapustą kiszoną.

Składniki:

  • 50 dag łuskanego grochu
  • 50 dag kości wieprzowych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 3 kiełbasy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mała cebula
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Groch gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy do garnka warzywa i mięso oraz przyprawy (warzywa kroimy w kosteczkę, a kiełbasę dodatkowo przysmażamy z cebulką). Gotujemy tak długo, aż groch się lekko rozgotuje i zagęści zupę. Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy z obu stron, a potem dorzucamy do grochówki i gotowe.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*