zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Jesień to pora roku, w której na stołach króluje dynia. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, ponieważ można z niego zrobić różne przetwory, np. dżemy, placki, pierogi, a także zupy. Zupę dyniową z grzankami można przygotować w niecałe pół godzinki. Oto składniki, jakie będziemy potrzebować do jej wykonania:

Składniki:

  • korpus z kurczaka
  • 1 kg dyni
  • 3 marchwie
  • pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir itp.)
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo do grzanek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy bulion. W tym celu nalewamy do garnka wodę i wkładamy korpus kurczaka. Dodajemy obraną marchewkę, wodę solimy. Możemy dodać kostkę rosołową, jeśli chcemy dodać bulionowi smaku. Bulion gotujemy na niskim ogniu. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy ziemniaki do bulionu. Następnie zabieramy się za przygotowanie dyni, tzn. myjemy ja i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę i wrzucamy do bulionu. Czekamy aż ziemniaki i dynia ugotują się do miękkości. Dodajemy czosnek. Do bulionu dodajemy przyprawy. Później miksujemy zupę, tak aby powstał krem. Zupę podajemy z grzankami, które może kupić gotowe lub przygotować z pieczywa.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*