

Zupa dyniowa z grzankami
Jesień to pora roku, w której na stołach króluje dynia. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, ponieważ można z niego zrobić różne przetwory, np. dżemy, placki, pierogi, a także zupy. Zupę dyniową z grzankami można przygotować w niecałe pół godzinki. Oto składniki, jakie będziemy potrzebować do jej wykonania:
Składniki:
- korpus z kurczaka
- 1 kg dyni
- 3 marchwie
- pietruszka
- 6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir itp.)
- sól
- pieprz
- pieczywo do grzanek
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy bulion. W tym celu nalewamy do garnka wodę i wkładamy korpus kurczaka. Dodajemy obraną marchewkę, wodę solimy. Możemy dodać kostkę rosołową, jeśli chcemy dodać bulionowi smaku. Bulion gotujemy na niskim ogniu. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy ziemniaki do bulionu. Następnie zabieramy się za przygotowanie dyni, tzn. myjemy ja i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę i wrzucamy do bulionu. Czekamy aż ziemniaki i dynia ugotują się do miękkości. Dodajemy czosnek. Do bulionu dodajemy przyprawy. Później miksujemy zupę, tak aby powstał krem. Zupę podajemy z grzankami, które może kupić gotowe lub przygotować z pieczywa.