

Zrazy wołowe
Przygotowywanie zrazów na obiad, jest dość pracochłonnym zajęciem, niemniej jednak jest to doskonały sposób na smaczny, wykwintny niedzielny obiad. Zrazy, to tradycyjne danie kuchni staropolskiej,które niegdyś gościło na stołach szlacheckich, dlatego zrazy uważane są za wytworne danie.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 średniej wielkości cebule
- 5 ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy, a także nieco rozbijamy za pomocą tłuczka. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w plasterki. Na każdym plastrze mięsa wkładamy boczek, pokrojoną cebulę oraz kawałek ogórka kiszonego, który także kroimy w plasterki. Płat mięsa zawijamy w taki sposób, by składniki nie wyszły poza mięso. Zrazy zawijamy nitką.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, najlepiej na oliwie. Przygotowane zrazy smażymy na patelni tak długo, aż będą zarumienione ( z każdej strony!). Do wywaru, jaki powstał w wyniku smażenia mięsa, możemy dodać trochę mąki, aby powstał sos. Zrazy najlepiej smakują podawane z ziemniakami i buraczkami.