

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami jest potrawą kolacyjną, ale bardzo często przygotowuje się ją także na obiad. Danie jest syte i smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najważniejszymi składnikami są oczywiście ziemniaki i brokuł. Pozostałe składniki można dodawać wg uznania. Zamiast boczku można dodać szynkę, zamiast cebuli czosnek itp. Bardzo ważne jest natomiast to, by zapiekanka była dobrze doprawiona, a ziemniaki nie były za twarde.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 duży brokuł lub 2 małe
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- śmietana 18%
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- olej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- przyprawy wg uznania
Sposób przygotowania:
Jeśli obawiamy się, że ziemniaki mogą być twarde, lepiej jest je wcześniej chwilę podgotować (ok. 10 min.). W tym celu obieramy je, myjemy, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Brokuła gotujemy w garnku do miękkości. Ziemniaki odstawiamy i czekamy aż trochę przestygną. Następnie kroimy je w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie układamy na dole pokrojone plastry ziemniaków. Na to nakładamy cebulę z boczkiem. Kolejna warstwa to różyczki brokuła. Potem posypujemy wszystko przyprawami i polewamy zapiekankę śmietaną. Na koniec posypujemy potrawę startym żółtym serem i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego na ok. 200 stopni C na jakieś 15-20 min. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!