

Zapiekanka z pomidorami i serem mozzarella
Zapiekanka z pomidorami i serem mozzarella przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronów oraz wegetarianom. Potrawa jest smaczna, lekka i pożywna. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego jest doskonałym daniem dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 2 opakowania mozzarelli
- 1 mały słoik zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag makaronu
- 15 dag sera żółtego w kostce do potarcia
- kilka listków bazylii do dekoracji
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry. Mozzarellę również kroimy w plastry. Przygotowujemy żaroodporne naczynie i smarujemy je margaryną. Ugotowany makaron układamy w naczyniu. Na makaron nakładamy mozzarellę i oliwki, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, a potem plastry pomidorów. Na koniec trzemy na tarce żółty ser i posypujemy nim zapiekankę, którą potem zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 min. Gdy zapiekanka jest gotowa, dekorujemy ją listkami bazylii.