zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa jest idealnym daniem dla osób preferujących zdrowe odżywianie. Oprócz brokułów do zapiekanki dodaje się m. in. makaron oraz ser mozzarella. Zapiekanka nie zawiera mięsa, dlatego z pewnością zasmakuje także wegetarianom.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • śmietana 18%
  • 20 dag makaronu świderki
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 dag sera mozzarella
  • 1 średnia cebula
  • 50 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Makaron gotujemy, a pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę, podobnie robimy z cebulą. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu: mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalnego z 2 łyżkami śmietany i 5 ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a następnie pieczarki. Całość smarujemy połową sosu czosnkowego, kolejno układamy różyczki brokuła, smarujemy pozostałą częścią sosu i posypujemy starym serem mozzarella.
Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*