

Zapiekanka brokułowa
Zapiekanka brokułowa jest idealnym daniem dla osób preferujących zdrowe odżywianie. Oprócz brokułów do zapiekanki dodaje się m. in. makaron oraz ser mozzarella. Zapiekanka nie zawiera mięsa, dlatego z pewnością zasmakuje także wegetarianom.
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- śmietana 18%
- 20 dag makaronu świderki
- 5 ząbków czosnku
- 20 dag sera mozzarella
- 1 średnia cebula
- 50 dag pieczarek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Makaron gotujemy, a pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę, podobnie robimy z cebulą. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu: mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalnego z 2 łyżkami śmietany i 5 ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a następnie pieczarki. Całość smarujemy połową sosu czosnkowego, kolejno układamy różyczki brokuła, smarujemy pozostałą częścią sosu i posypujemy starym serem mozzarella.
Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.