Truite amandine, czyli pstrąg w migdałach

Pieczony pstrąg w migdałach to już klasyka kuchni francuskiej. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad. Potrawę wykonuje się w szybki i prosty sposób. Do wykonania dania potrzebne nam będą:

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sok z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety musimy odciąć od skóry i przekroić na dwie części. Następnie należy go skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i włożyć do lodówki na 15 minut. Potem moczymy pstrąga w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Blachę smarujemy oliwą i pieczemy rybę przez 15 minut w 180° C. Danie można podawać ze szpinakiem, ziemniakami, limonką i sałatą.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*