

Tradycyjne leczo
Leczo jest tzw. daniem jednogarnkowym. Wszystkie składniki dodaje się razem do jednego garnka, dlatego jest to danie stosunkowo łatwe i szybkie.Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich składników. Leczo można przygotowywać z dowolnych składników. Poniższy przepis dotyczy tradycyjnego lecza, ale warto dodać, że w okresie letnim, do lecza często dodaje się cukinię, bakłażan itp.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 średniej wielkości cebule
- 0,5 kg pieczarek
- 2 większe pomidory
- 4-5 lasek kiełbasy francuskiej
- 20 dag wędzonego boczku
- mały koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawy (zioła prowansalskie, bazylia itp.)
Sposób przygotowania:
Na początku wszystkie składniki dokładnie myjemy i kroimy. Przygotowujemy wysoki garnek i podsmażamy w nim najpierw cebulę, potem kiełbasę i boczek. Potem dodajemy paprykę, pieczarki, oraz pomidory. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na końcu, w zależności od gęstości lecza, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać do garnka odrobinę wody. Leczo należy gotować przez ok. 15 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.