

Tradycyjna pieczona kaczka z żurawiną
Tylko prawidłowo przygotowana tradycyjna pieczona kaczka z jabłkiem i żurawiną zachwyci niejednego smakosza tego dania. Podczas przygotowywania kaczki należy pamiętać o tym, by przed włożeniem jej do piekarnika, przesmarować ją jeszcze raz olejem, aby skórka była chrupiąca.
Składniki:
- 1 kaczka w całości
- słoiczek dżemu żurawinowego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, bazylia
- olej
- 1/4 kostki margaryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę najpierw należy porządnie umyć, osuszyć i natrzeć solą. Następnie zabieramy się za przygotowanie marynaty, którą będziemy nacierać kaczkę. Szklankę oleju wlewamy do miski, dodajemy do niej wyciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Wszystko razem mieszamy, po czym nacieramy kaczkę marynatą i odkładamy ją na kilka godzin do lodówki. Później przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego i jeszcze raz smarujemy ją olejem lub marynatą.
Kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 °C piekarnika, na ok. 2 godz. Po upieczeniu kaczkę kroimy w grube plastry i podajemy z żurawiną.