

Tatar z łososia
Tradycyjny tatar przyrządzany jest z drobno posiekanego mięso wołowego. Jedynymi dodatkami do potrawy są olej, cebula, żółtko, a także sól i pieprz do smaku. Poniżej przedstawiamy bardziej urozmaiconą wersję tatara, tym razem z łososia.
Składniki:
- 400 g łososia
- rzeżucha
- 1 ogórek surowy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy nożem na drobne kawałki. Cebulę siekamy także w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy w poprzek, będzie służył jako ozdoba tatara, podobnie jak rzeżucha. Teraz przygotowujemy sos do polania tatara. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Możemy do sosu dodać także inne przyprawy, np. zioła prowansalskie.
Łososia mieszamy z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy tatar i kładziemy go na plastrach ogórka. Dodatkowo polewamy go sosem czosnkowym, a na wierzch kładziemy rzeżuchę. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!