tatar z lososia

Tatar z łososia

Tradycyjny tatar przyrządzany jest z drobno posiekanego mięso wołowego. Jedynymi dodatkami do potrawy są olej, cebula, żółtko, a także sól i pieprz do smaku. Poniżej przedstawiamy bardziej urozmaiconą wersję tatara, tym razem z łososia.

Składniki:

  • 400 g łososia
  • rzeżucha
  • 1 ogórek surowy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Łososia kroimy nożem na drobne kawałki. Cebulę siekamy także w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy w poprzek, będzie służył jako ozdoba tatara, podobnie jak rzeżucha. Teraz przygotowujemy sos do polania tatara. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Możemy do sosu dodać także inne przyprawy, np. zioła prowansalskie.
Łososia mieszamy z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy tatar i kładziemy go na plastrach ogórka. Dodatkowo polewamy go sosem czosnkowym, a na wierzch kładziemy rzeżuchę. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*