

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad, szczególnie dla osób, które przepadają za szpinakiem. Danie jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mimo że nie zawiera mięsa, jest bardzo pożywne i można się nim najeść. Tarta ze szpinakiem to dobre danie obiadowe i kolacyjne.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 dag masła
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1kg mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- 15 dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ciasto
1. Łączymy mąkę z masłem. Dodajemy dwa żółtka oraz 3-4 łyżki wody. Składniki zagniatamy, aby powstała spójna masa. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem blachę (można blachę wyłożyć papierem do pieczenia) i nakłuwamy je widelcem. W piekarniku ciasto powinno siedzieć ok. 40 min., tak by było rumiane.
Farsz
Szpinak smażymy na patelni, dodajemy czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Bierzemy 2 jajka i roztrzepujemy je, dodając 5 łyżek śmietany. Do masy dodajemy starty żółty ser i wszystko mieszamy. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak połączyć szpinak z masą śmietanowo-jajeczną i wykładamy je na ciasto, a następnie wstawiamy jeszcze na jakiś czas do piekarnika, aby farsz mógł się lekko roztopić.