Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad, szczególnie dla osób, które przepadają za szpinakiem. Danie jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mimo że nie zawiera mięsa, jest bardzo pożywne i można się nim najeść. Tarta ze szpinakiem to dobre danie obiadowe i kolacyjne.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1kg mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 15 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ciasto

1. Łączymy mąkę z masłem. Dodajemy dwa żółtka oraz 3-4 łyżki wody. Składniki zagniatamy, aby powstała spójna masa. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem blachę (można blachę wyłożyć papierem do pieczenia) i nakłuwamy je widelcem. W piekarniku ciasto powinno siedzieć ok. 40 min., tak by było rumiane.

Farsz

Szpinak smażymy na patelni, dodajemy czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Bierzemy 2 jajka  i roztrzepujemy je, dodając 5 łyżek śmietany. Do masy dodajemy starty żółty ser i wszystko mieszamy. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak połączyć szpinak z masą śmietanowo-jajeczną i wykładamy je na ciasto, a następnie wstawiamy jeszcze na jakiś czas do piekarnika, aby farsz mógł się lekko roztopić.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*