

Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym
Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie. W połączeniu z parmezanem oraz czosnkiem czyni danie wyjątkowo aromatycznym. Potrawa doskonale nadaje się na szybki, prosty, a przy tym także tani obiad. Sposób przygotowania dania jest następujący: Składniki:a
- 30 dag makaronu tagliatelle
- 20 dag szynki
- 150 ml śmietany śmietany 30%
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- twardy parmezan do posypania
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu. Kroimy szynkę w drobne kwadraty, a następnie lekko ją przysmażamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przez chwilę mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Jeśli sos wyszedł za rzadki, zagęszczamy go lekko mąką. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Danie wykładamy na talerz i obsypujemy startym parmezanem. Potrawę można doprawić solą i pieprzem do smaku.