szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka są daniem przyrządzanym najczęściej latem, w sezonie grillowym. Doskonale komponują się z warzywami, np. z papryką konserwową, cebulą czy też ogórkiem. Jest to szybki sposób na urozmaicenie dań z grilla, cieszących nie tylko oko, ale także podniebienie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 czerwone papryki, najlepiej konserwowe
  • oliwa z oliwek
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • 2 cebule
  • 20 dag boczku
  • 1 ząbek czosnku do marynaty
  • papryka ostra chili
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sól
  • oregano
  • ok. 10 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i oczyścić. Następnie kroimy je w dość duże kostki, tak aby dobrze utrzymały się na patyczku podczas grillowania. Pokrojone kostki z piersi kurczaka solimy i dodajemy dwa rodzaje papryki, zarówno słodką, jak i ostrą, dodajemy także czosnek i mieszamy. Potem dodajemy jogurt i i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy mięso w marynacie na przynajmniej 3-4 godziny przed przystąpieniem do do grillowania. Paprykę, cebulę i boczek kroimy najlepiej na 3 cm kawałki. Pokrojone składniki solimy i smarujemy oliwą. Nakładamy je na przemian z kawałkami kurczaka na patyczki. Jeśli skończymy nadziewać szaszłyki, na koniec posypujemy je czerwoną papryką i oregano. Możemy je grillować lub upiec w piekarniku na ruszcie. Do szaszłyków warto przygotować sos czosnkowy lub koktajlowy. Smacznego.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*