Świąteczne paszteciki

Świąteczne paszteciki

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez karpia, pierogów i… pasztecików, które są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 szklanka mleka, ewentualnie wody
  • sól

Składniki potrzebne do przygotowania farszu:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • mąka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. W tym celu pieczarki dokładnie myjemy i drobno kroimy, podobnie jak cebulę. Cebulę podsmażamy na patelni, dodając do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, a później także pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.

Teraz przystępujemy do wykonania ciasta. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek mleka. Do mąki dodajemy roztopione drożdże i odstawiamy ja w ciepłe miejsce, najlepiej gdzieś blisko pieca, aby ciasto wyrosło. Potem dodajemy sól i pozostałe mleko. Teraz ciasto zagniatamy tak długo, aż zrobi się jednolita masa i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Znowu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, mniej więcej na 1-2 godz.

Kapustę drobno kroimy i gotujemy, a następnie mieszamy z farszem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Przygotowujemy pas ciasta, na środek którego układamy farsz, a następnie zwijamy ciasto w roladę i kroimy je w paski o określonej grubości.

Paszteciki pieczemy ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do max. 220 stopni C.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*