

Świąteczne paszteciki
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez karpia, pierogów i… pasztecików, które są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 15 g drożdży
- 1 szklanka mleka, ewentualnie wody
- sól
Składniki potrzebne do przygotowania farszu:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 25 dag pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- masło
- mąka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy farsz. W tym celu pieczarki dokładnie myjemy i drobno kroimy, podobnie jak cebulę. Cebulę podsmażamy na patelni, dodając do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, a później także pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.
Teraz przystępujemy do wykonania ciasta. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek mleka. Do mąki dodajemy roztopione drożdże i odstawiamy ja w ciepłe miejsce, najlepiej gdzieś blisko pieca, aby ciasto wyrosło. Potem dodajemy sól i pozostałe mleko. Teraz ciasto zagniatamy tak długo, aż zrobi się jednolita masa i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Znowu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, mniej więcej na 1-2 godz.
Kapustę drobno kroimy i gotujemy, a następnie mieszamy z farszem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Przygotowujemy pas ciasta, na środek którego układamy farsz, a następnie zwijamy ciasto w roladę i kroimy je w paski o określonej grubości.
Paszteciki pieczemy ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do max. 220 stopni C.