surówka z włoskiej kapusty

Surówka z włoskiej kapusty

Włoska kapusta jest składnikiem, z którego można zrobić co najmniej kilka posiłków, w tym także smaczną surówkę wzbogaconą orzechami, pietruszką i jabłkiem. Wszystkie połączone składniki tworzą razem doskonałą kompozycję smaków. Surówka z włoskiej kapusty gości na polskich stołach od niepamiętnych czasów.

Składniki:

  • pół średniej główki kapusty włoskiej
  • 2 winne jabłka
  • kilka włoskich orzechów
  • olej
  • szczypta cukru
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • sól
  • posiekana zielona pietruszka

Sposób wykonania:
Kapustę należy dokładnie umyć, odrzucając uszkodzone liście. Następnie szatkujemy kapustę, najlepiej jak najdrobniej. To samo robimy z jabłkami. Po pokrojeniu jabłek dobrze byłoby skropić je sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Dodajemy olej, sól, szczyptę cukru. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekane orzechy.  Na koniec, dla ozdoby, posypujemy gotową już surówkę posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*