

Surówka z włoskiej kapusty
Włoska kapusta jest składnikiem, z którego można zrobić co najmniej kilka posiłków, w tym także smaczną surówkę wzbogaconą orzechami, pietruszką i jabłkiem. Wszystkie połączone składniki tworzą razem doskonałą kompozycję smaków. Surówka z włoskiej kapusty gości na polskich stołach od niepamiętnych czasów.
Składniki:
- pół średniej główki kapusty włoskiej
- 2 winne jabłka
- kilka włoskich orzechów
- olej
- szczypta cukru
- wyciśnięty sok z cytryny
- sól
- posiekana zielona pietruszka
Sposób wykonania:
Kapustę należy dokładnie umyć, odrzucając uszkodzone liście. Następnie szatkujemy kapustę, najlepiej jak najdrobniej. To samo robimy z jabłkami. Po pokrojeniu jabłek dobrze byłoby skropić je sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Dodajemy olej, sól, szczyptę cukru. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Na koniec, dla ozdoby, posypujemy gotową już surówkę posiekaną zieleniną.
Dodaj komentarz