Surówka z sosem pomarańczowo – imbirowym, to danie, które można zjeść w połączeniu z pieczywem, a także z potrawami mięsnymi. Słodko-kwaśny smak surówki zaskoczy niejedno podniebienie. Dodatkowo imbir nada jej lekkiej pikanterii.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 świeży ogórek
- 15 dag białej części pora
- seler
- 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- łyżka miodu
- 7 dag świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
Sposób wykonania:
Na początku należy dokładnie umyć i oczyścić wszystkie warzywa. Następnie kroimy je w cienkie paski. Cebulę kroimy w talarki, natomiast szczypior kroimy w długie cienkie paski. Jeśli już wykonamy tę czynność, to zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu obieramy imbir i drobno go siekamy, po czym rozcieramy go z miodem. Dodajemy sok z pomarańczy i z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie polewamy nim warzywa i przekładamy wszystko na półmisek.