stek

Smażony stek

W Polsce steki nie są tak popularne, jak w Ameryce, jednak w naszym kraju też jest wielu smakoszy tego typu smażonego mięsa. Przygotowanie idealnie wysmażonego steku nie jest prostym zadaniem i tylko niewielu udaje się to zrobić w odpowiedni sposób. Poniżej przedstawiamy sposób na wykonanie steku, do którego będziemy potrzebować będziemy następujące składniki: 

Składniki:

  • 300 g steku z łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, najlepiej papierowym ręcznikiem.  Doprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie odkładamy je na chwilę i przygotowujemy się do części najważniejszej, czyli do smażenia.

Aby mięso było odpowiednio wysmażone musimy zadbać o to, by patelnia przed smażeniem była dobrze rozgrzana. Dodajemy oliwę z oliwek, czekamy chwilę, po czym kładziemy na patelnię mięso. Najpierw smażymy je z jednej strony ok. 5 minut. Potem dodajemy masło, przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek, pamiętając by mięso nieco odsunąć od roztapiającego się masła. Drugą stronę steku smażymy ok. 5 minut już w przygotowanej mieszance z masła i przypraw.

Ważne jest, aby nie przewracać co chwilę mięsa. Odwracamy je tylko raz, mając pewność, że wysmażenie steku jest idealne. Danie można podawać z ziemniakami lub frytkami w towarzystwie surówek lub gotowanych warzyw na parze.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*