

Smażony stek
W Polsce steki nie są tak popularne, jak w Ameryce, jednak w naszym kraju też jest wielu smakoszy tego typu smażonego mięsa. Przygotowanie idealnie wysmażonego steku nie jest prostym zadaniem i tylko niewielu udaje się to zrobić w odpowiedni sposób. Poniżej przedstawiamy sposób na wykonanie steku, do którego będziemy potrzebować będziemy następujące składniki:
Składniki:
- 300 g steku z łopatki
- 2 ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, najlepiej papierowym ręcznikiem. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie odkładamy je na chwilę i przygotowujemy się do części najważniejszej, czyli do smażenia.
Aby mięso było odpowiednio wysmażone musimy zadbać o to, by patelnia przed smażeniem była dobrze rozgrzana. Dodajemy oliwę z oliwek, czekamy chwilę, po czym kładziemy na patelnię mięso. Najpierw smażymy je z jednej strony ok. 5 minut. Potem dodajemy masło, przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek, pamiętając by mięso nieco odsunąć od roztapiającego się masła. Drugą stronę steku smażymy ok. 5 minut już w przygotowanej mieszance z masła i przypraw.
Ważne jest, aby nie przewracać co chwilę mięsa. Odwracamy je tylko raz, mając pewność, że wysmażenie steku jest idealne. Danie można podawać z ziemniakami lub frytkami w towarzystwie surówek lub gotowanych warzyw na parze.