schab z grzybami

Schab z grzybami

Schab z grzybami to typowe polskie danie, które od wieków gości na stołach każdej polskiej rodziny. Jest to bardzo dobry sposób na smaczny, sycący obiad. Podawany jest z ziemniakami lub frytkami oraz warzywami. Dodatkowo w połączeniu z kompotem, kotlet schabowy tworzy tradycyjny domowy obiad.

Składniki dla 2-4 osób: 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 30 dag grzybów leśnych
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Poszatkowaną cebule podsmażyć na oleju. Następnie dodać grzyby oraz plastry mięsa. Doprawić i smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje (mięso obracać).
Śmietanę dodać bezpośrednio na patelnię i dusić bez przykrycia około 10 min. Mięso co jakiś czas obracać. Powstały sos śmietanowy doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami lub makaronem.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*