schab ze sliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami to uczta dla podniebienia. Śliwki i wytrawne wino nadają mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pieczony schab ze śliwką to doskonały pomysł na niedzielny, świąteczny obiad, który bardzo dobrze smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie suszonych śliwek
  • oliwa z oliwek
  • 3/4 szklanki wytrawnego wina
  • przyprawy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śliwki przekładamy do miseczki i dokładnie myjemy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i solimy. Potem nacinamy je wzdłuż, ale nie rozcinamy go do końca. Do mięsa wkładamy śliwki – jedna obok drugiej, jak na rysunku. Zwijamy mięso za pomocą nici i wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Polewamy mięso winem i pieczemy je przez godzinę w temp. 190°C. Po wyjęciu mięsa kroimy je w plastry. Sos możemy wykorzystać do ziemniaków.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*