

Schab pieczony ze śliwkami
Schab pieczony ze śliwkami to uczta dla podniebienia. Śliwki i wytrawne wino nadają mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pieczony schab ze śliwką to doskonały pomysł na niedzielny, świąteczny obiad, który bardzo dobrze smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowanie suszonych śliwek
- oliwa z oliwek
- 3/4 szklanki wytrawnego wina
- przyprawy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Śliwki przekładamy do miseczki i dokładnie myjemy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i solimy. Potem nacinamy je wzdłuż, ale nie rozcinamy go do końca. Do mięsa wkładamy śliwki – jedna obok drugiej, jak na rysunku. Zwijamy mięso za pomocą nici i wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Polewamy mięso winem i pieczemy je przez godzinę w temp. 190°C. Po wyjęciu mięsa kroimy je w plastry. Sos możemy wykorzystać do ziemniaków.