sałatka z mozzarelli i pomidorów

Sałatka z mozzarelli i pomidorów

Ułożone naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli nie tylko wyśmienicie wyglądają, ale równie dobrze smakuję. Sałatkę można przyrządzić bardzo szybko, w razie nieoczekiwanych gości, jako przystawkę. Mozzarella z pomidorami jest dobrym pomysłem także jako dodatek do mięs i innych potraw.Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • ok. 20 dag mozzarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • odrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w poprzek raczej na grubsze, niż cieńsze plastry. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry.

Plastry pomidorów i mozzarelli ułożyć w sposób bardzo fantazyjny na dużym talerzu – tak, by plastry pomidorów zachodziły na plastry mozzarelli, przełożyć je całymi liści bazylii. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolory czerwieni, zieleni i bieli.

Składniki zalać oliwą, skropić octem balsamicznym, posypując odrobiną pieprzu i soli.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*