

Sałatka z mozzarelli i pomidorów
Ułożone naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli nie tylko wyśmienicie wyglądają, ale równie dobrze smakuję. Sałatkę można przyrządzić bardzo szybko, w razie nieoczekiwanych gości, jako przystawkę. Mozzarella z pomidorami jest dobrym pomysłem także jako dodatek do mięs i innych potraw.Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- ok. 20 dag mozzarelli
- pęczek świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- odrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić w poprzek raczej na grubsze, niż cieńsze plastry. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry.
Plastry pomidorów i mozzarelli ułożyć w sposób bardzo fantazyjny na dużym talerzu – tak, by plastry pomidorów zachodziły na plastry mozzarelli, przełożyć je całymi liści bazylii. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolory czerwieni, zieleni i bieli.
Składniki zalać oliwą, skropić octem balsamicznym, posypując odrobiną pieprzu i soli.