

Sałatka z krewetkami
Znudziło Ci się przyrządzanie tradycyjnych sałatek? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Skorzystaj z przepisu na pyszną sałatkę z krewetkami. Jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielu składników. Doskonale sprawdzi się jako lekka przekąska i ozdoba stołu na wszelkich uroczystościach.
Składniki:
- 10 dag makaronu
- 10 krewetek Black Tiger
- 10 pomidorków cherry
- 40 g ogórka
- 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos:
• 1 płaska łyżka świeżo startego imbiru
• 1/3 szklanki octu ryżowego
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1/2 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy i kroimy na małe kawałki. Krewetki czyścimy, tzn. odrywamy głowę, zdejmujemy pancerz, wyjmujemy jelito. Płuczemy dokładnie krewetki, a następnie je osuszamy. Pomidory kroimy na pół, a ogórek na cieniutkie plasterki. Orzeszki ziemne siekamy.
Przygotowanie sosu: do Sos: do garnka wkładamy imbir, dodajemy ocet ryżowy i cukier. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę, później wkładamy krewetki, połowę posiekanej papryczki chili i gotujemy przez ok. 30 sekund z każdej strony (surowe – szare krewetki można gotować trochę dłużej, aż zmienią kolor na pomarańczowy).
Makaron wkładamy do salaterki, dodajemy pomidorki, ogórka, kiełki fasoli mung i krewetki, posypujemy porwaną miętą i kolendrą, polewamy sosem i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Smacznego!