

Sałatka tradycyjna (warzywna)
Choć sałatkę warzywną robi się dość długo, to i tak często gości ona na stołach podczas świąt i innych uroczystości. Oprócz bigosu, schabowego i gołąbków, sałatka warzywna zalicza się do tradycyjnych polskich dań.
Składniki na 1,5 kg sałatki:
- 3 duże marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 niewielki ziemniak
- 1 większe jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 3 duże jajka
- 1/2 – 1 puszka groszku konserwowego (w zależności tego jak bardzo lubicie groszek – ja wrzuciłam 3/4 puszki)
- kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i ugotować w mundurkach, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Najdłużej gotuje się marchew i pietruszka, a najkrócej ziemniaki i seler. Ugotowane warzywa wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, po czym obrać ze skórek i pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
Ogórki kiszone i groszek odcedzić z zalewy, pokroić i dodać razem z groszkiem do pokrojonych warzyw i jajek. Jabłko obrać i również pokroić w małą kostkę i dodać do reszty składników. Na koniec dodać majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki do schłodzenia.