salatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka, to przysmak miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest lekka, pożywna i bardzo smaczna. Produkty potrzebne do jej przygotowania charakteryzują się wyrazistym smakiem i aromatem, co dodatkowo uatrakcyjnia wygląd sałatki.


Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 świeże surowe ogórki
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2 bagietki średniej wielkości
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła i przyprawy (oregano i bazylia, reszta wedle uznania)
  • sól
  • gotowy sos winegret

Sposób przygotowania:

Pomidory, ogórki i ser feta kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Oliwę mieszamy z ziołami i wyciśniętym czosnkiem, a następnie smarujemy nią bagietki, po czym wkładamy je na chwile do rozgrzanego piekarnika, aby stały się chrupkie. Do pokrojonych warzyw dodajemy oliwki. Sałatkę dopiero na końcu posypujemy serem feta oraz sosem winegret. Sałatkę przystrajamy listkami bazylii. Przygotowane wcześniej bagietki można użyć jako grzanki, dodając je do sałatki lub spożyć je oddzielnie, jak kto lubi. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*