

Rosół z kury
Do przygotowania pysznego rosołu z kury oprócz warzyw i przypraw będziemy potrzebowali dużo czasu, gdyż rosół powinien się gotować około trzech godzin. Wówczas nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Składniki jakie potrzebujemy do ugotowania rosołu to:
- porcja rosołowa
- włoszczyzna ( 3-4 marchewki, seler, pietruszka zielona, korzeń pietruszki, pora)
- cebula
- makaron ( najlepszy jest własnej roboty, ale można również użyć 2- jajeczny Babuni)
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kostka rosołowa drobiowa
- pieprz czarny ziarnisty
- maggie
Kiedy już posiadamy wszystkie składniki, należy namoczyć porcję rosołową w garnku na minimum 15 minut. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa, płuczemy i obieramy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i pozostawiamy w całości.
Wymieniamy wodę w garnku. Wlewamy około 4 litrów wody do garnka i wkładamy do niego porcję rosołową. Garnek nastawiamy na największy ogień na największym palniku i gotujemy do momentu wypływania szumowiny (tak biała piana zacznie się pojawiać na wierzchu wody), zmniejszamy ogień do połowy i łyżką cedzakową bądź zwykłą powoli zbieramy wszystko. Kiedy zbierzemy już wszystko, przestawiamy garnek na średni palnik i zmniejszamy gaz na minimum. Teraz czekamy jeszcze około 5 minut, by się upewnić, że więcej szumowiny już nie wypłynie. Następnie wrzucamy do garnka wszystkie nasze warzywa wraz z posiekaną natką pietruszki oprócz cebuli, i nakrywamy garnek przykrywką w ¾. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem, aż będzie cała czarna ( pozwoli to nam skrystalizować rosół – będzie przejrzysty). Tak opaloną cebulę wrzucamy do rosołu i na najmniejszym ogniu na średnim palniku gotujemy przez półtorej godziny.
Po upływie tego czasu wrzucamy przyprawy. Na początek płaska łyżka soli, dwie szczypty pieprzu, 5-8 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, około 8 ziaren pieprzu oraz kostka rosołowa. W tym czasie możemy nastawić wodę na makaron i go ugotować. Garnek z rosołem przestawiamy na najmniejszy palnik i zmniejszamy gaz na najmniejszy, pamiętajmy, aby garnek nie był w całości przykryty. Doprawiony rosół powinien się jeszcze gotować około 45 minut. Po upływie 30 min doprawiamy go do smaku solą, pieprzem lub maggie raz jeszcze w razie konieczności. Rosół przez cały czas gotowania, powinien się robić na najmniejszym ogniu na każdym z palników, tak aby się nie zagotował, gdyż spowoduje to zmętnienie naszego dzieła. Teraz na talerze możemy ponakładać makaron i ponalewać naszego pysznego rosołu.
Smacznego!