Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem Almette, to doskonałe danie, które sprawdzi się na uroczystej kolacji czy też obiedzie, jako przystawka. Wędzony łosoś nadaje roladzie niesamowitego smaku. Szpinak z kolei utwierdza w przekonaniu, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.

Składniki:                                                                            

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • dwa serki Almette chrzanowe
  • 40 dag łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • masło (1 łyżka)
  • mąka (3 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak podsmażamy na patelni razem z masłem i czosnkiem. Dodajemy także pieprz i sól do smaku. Następnie odsączamy szpinak na sitku i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywna pianę, którą potem dodajemy do szpinaku i mieszamy, dosypując w trakcie mieszania mąkę. Przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przestygniętą masę smarujemy serkiem Almette i na to układamy łososia tak aby pokrył cała powierzchnię masy. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*