Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem Almette, to doskonałe danie, które sprawdzi się na uroczystej kolacji czy też obiedzie, jako przystawka. Wędzony łosoś nadaje roladzie niesamowitego smaku. Szpinak z kolei utwierdza w przekonaniu, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- dwa serki Almette chrzanowe
- 40 dag łososia w plastrach
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- masło (1 łyżka)
- mąka (3 łyżki)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażamy na patelni razem z masłem i czosnkiem. Dodajemy także pieprz i sól do smaku. Następnie odsączamy szpinak na sitku i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywna pianę, którą potem dodajemy do szpinaku i mieszamy, dosypując w trakcie mieszania mąkę. Przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przestygniętą masę smarujemy serkiem Almette i na to układamy łososia tak aby pokrył cała powierzchnię masy. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.