

Quesadilla z kurczakiem i żółtym serem
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Wyglądem potrawa przypomina placki tortilli, złożone i zapiekane z żółtym serem i dodatkami. Danie jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Quesadilla to doskonały pomysł na ciepłe danie obiadowe i kolacyjne.
Składniki:
- placki tortilli
- pierś z kurczaka
- 15 dag sera żółtego
- zioła prowansalskie
- papryka słodka mielona
- pieprz ziołowy
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze części i zamarynować w oleju z dodatkiem pieprzu ziołowego, słodkiej mielonej papryki i ziół prowansalskich. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni z olejem na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na połowie placka wykładamy pokrojonego w plasterki kurczaka i ser żółty. Placek składamy na pół i podgrzewamy z obu stron na patelni. Podgrzane kroimy na ćwiartki. Smacznego!