pyzy domowe

Pyzy domowe

Pyzy domowe to jedne z najpopularniejszych klusek w naszym kraju, które chyba każdy miał okazję skosztować. Przygotowanie potrawy trwa nieco ponad godzinę i nie wymaga wielu składników. Jest więc szybkie, tanie, a przy tym także smaczne i zawiera tylko 450 kcal, więc jest bardzo pożywne.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 10 dag boczku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać i 1/3 całej ilości zalać w garnku wrzątkiem, posolić, ugotować. Odcedzić, wytrząsnąć parę, utłuc lub przepuścić przez praskę. W tym czasie pozostałe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do woreczka z mocnego płótna, bardzo silnie odcisnąć sok na miskę, a gdy opadnie na dno mąka ziemniaczana – zlać sok z wierzchu, a mąkę dodać do odciśniętej masy. Połączyć z gotowanymi ziemniakami (najlepiej, gdy są jeszcze gorące), dodać soli i pieprzu do smaku, dokładnie wyrobić masę. Formować okrągłe, niezbyt duże pyzy, robiąc w środku dołek. Nastawić w dużym płaskim rondlu wodę, zagotować i posolić. Włożyć pyzy i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. W tym czasie zrumienić boczek i zeszklić cebulę. Pyzy dokładnie odsączone od razu kłaść na półmisek lub na talerz i polać tłuszczem z cebulą. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*