pyszne filety z kurczaka z ryżem

Pyszne filety z kurczaka z ryżem

Pyszne filety z kurczaka z ryżem to potrawa uniwersalna, często goszcząca na stołach podczas świat i innych uroczystości. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne. Do przygotowania filetów z kurczaka z ryżem dla 3 osób, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • trzy woreczki ryżu jaśminowego

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • chilli w proszku

Kiedy mamy już wszystkie składniki oraz przyprawy, przystępujemy do gotowania. Filety z kurczaka należy obmyć oraz oczyścić z niechcianych elementów ( błony, czerwone plamy), a następnie pokroić na mniejsze kawałki i każdy z osobna delikatnie roztłuc młotkiem. Aby nie ochlapać się pryskającą wodą z kurczaka, nakładamy na niego woreczek śniadaniowy, co sprawi, że pod wpływem tłuczenia mięso się nam nie porozrywa oraz nie będzie chlapać po całej kuchni.

Jeżeli mamy już wszystkie kawałki kurczaka przygotowane, zabieramy się za przygotowanie w misce jajka. Do miski wbijamy jajko, dodajemy do niego wszystkie nasze przyprawy (po szczypcie : sól, pieprz, bazylia, oregano oraz chilli) i wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Do tak sporządzonego jajka, wkładamy nasze piersi z kurczaka i dokładnie je mieszamy w tym jajku.

Teraz czas na obranie cebuli i pokrojenie jej w talarki. Talarki cebuli układamy na wierzchu kurczaka, który jest w misce. Teraz nakrywamy wszystko folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut aby przeszło aromatami.

Po upływie około 20 minut, możemy podłączyć wodę na ryż, gdyż będzie on się nam gotować około 20 minut, więc żeby wszytko dobrze zgrać ze sobą, należy po upływie 30 minut, wyciągnąć kurczaka i obtoczyć go kawałek po kawałku w bułce tartej, a następnie położyć na rozgrzanym oleju na patelni. Smażyć należy z obu stron, do momentu ze złocenia się kurczaka. Gdy pierś jest usmażona, ściągamy ją z patelni i nakładamy na talerze. Wyciągamy ryż z garnka i również wysypujemy na każdy talerz.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*