pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne pulpety w sosie pomidorowym z makaronem są jednym z najczęściej przygotowywanym daniem obiadowym, zaraz po kotletach schabowych. Nie wymagają skomplikowanych czynnosci kulinarnych, więc każdy może je przyrządzić. Do przygotowania tego pysznego obiadu dla 3 osób potrzeba:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepsze wieprzowo-wołowe)
  • 450 g makaronu ( w zależności od gustu świderki bądź penne)
  • 2 marchewki
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • śmietana ( do zup, sosów, taka by nie trzeba jej było mieszać z wodą, przed wlaniem do garnka)
  • bułka tarta
  • cebula
  • 1 jajko

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • ostra czerwona papryka (w proszku)
  • majeranek
  • kostka rosołowa (wołowa)

Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do działania. Na początek robimy pulpety.

Mięso mielone wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, majeranku oraz ostrej papryki. Gdy wszystko już jest w misce, należy to porządnie wymieszać, teraz dodajemy około garści bułki tartej, a także pokrojoną w kostkę cebulę, jeszcze raz wszystko mieszamy. Teraz, należy posmakować i ewentualnie doprawić przyprawami do smaku. Jeżeli stwierdzamy, że jest smaczne, to miskę wkładamy do jednorazówki, a następnie do lodówki.

Teraz czas na przygotowanie sosu pomidorowego do naszych pulpetów. Do garnka wlewamy około 1,25 Litra wody i wstawiamy go na gaz. Do garnka wrzucamy kostkę rosołową, teraz mamy czas na starcie marchewek. Na tarce ( duże oczka, trzemy nasze marchewki) i wrzucamy je do garnka z wodą. Przykrywamy i czekamy, aż się zacznie gotować. Teraz gdy woda już się nam gotuje, zmniejszamy gaz i ściągamy przykrywkę. Wyciągamy z lodówki nasze mięso mielone i formułujemy z nich dziewięć małych pulpetów. Każdego obtaczamy w mące i delikatnie, aby się nie ochlapać gorącą wodą, kładziemy do garnka z naszym początkowym sosem. Gotujemy pulpety na średnim ogniu przez około 15-20 minut ( w tym czasie wstawiamy makaron do gotowana, robimy go tak jak producent napisał na opakowaniu), po czym dokładamy przecier pomidorowy, oraz sól, pieprz oraz ostrą paprykę do smaku. Gdy sos jest odpowiednio doprawiony, możemy przystąpić do jego zagęszczenia.

Do tego celu potrzebujemy 4 czubatych łyżek mąki, które wsypiemy do kubka. Teraz należy dolać do mąki wody oraz naszego sosu w stosunku 1:1. Mieszamy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek w kubku i przelewamy to do garnka z sosem. Po chwili zaobserwujemy, że sos robi się gęstszy ( wobec własnych upodobań, można zrobić bardziej gęsty). Teraz dolewamy śmietanę według gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*