

Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym, to pyszne i jakże proste danie. Potrawa ta gości w większości polskich domów, jako tradycyjne danie obiadowe. Do przygotowania pulpetów potrzebne są takie składniki, jak: mięso mielone, bułka tarta, mąka, cebula i świeży koperek do podkreślenia smaku. Do dania dla 3 osób potrzebujemy:
- 3 pęczki świeżego koperku
- 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- cebula
- mąka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Przyprawy:
- sól
- pieprz
Do miski należy włożyć mięso mielone następnie wbijamy do niego jajko, bułkę tartą oraz dodajemy do przyprawienia sól, pieprz, a także pół pęczka posiekanego świeżego koperku. Wszystko teraz dokładnie mieszamy ze sobą i zaczynamy formować 9 równych pulpetów.
Teraz czas na wstawienie wody na gaz. Do garnka wlewam około 2 litrów wody i nastawiam na największy ogień. Czekając, aż woda zacznie się gotować obtaczamy każdego pulpeta z osobna w mące. Gdy woda zacznie się już gotować, wkładamy do niej delikatnie nasze pulpety. Pulpety gotujemy około 20-25 minut.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron oraz siekamy pozostały koperek na desce do krojenia i odstawiamy na bok. Po około 15 minutach wrzucamy cały posiekany koperek do garnka. W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą, tak aby nie było grudek. Po upływie 25 minut zmniejszamy ogień i przelewamy zawartość kubka do garnka cały czas mieszając. Sos po chwili zrobi się gęstszy, gotuję to jeszcze przez chwilkę ( maksymalnie jedną minutę i wyłączamy). Nakładamy na talerze makaron i nakładamy pulpety wraz z sosem.
Smacznego!