

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to wszystkim bardzo dobrze znane danie. Z pewnością każdy, choć raz, miał okazję posmakować tej tradycyjnej polskiej potrawy. Placki ziemniaczane można przygotować w zaledwie kilu minut. Do ich przygotowania potrzebny jest tylko jeden główny składnik, ziemniaki. Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujemy:
- 1/2 kg ziemniaków
- mąka
- cebula
- olej
Przyprawy:
- sól
- pieprz
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i małych oczkach ( tak aby wyszła nam paćka), na tarce o tych samych oczkach trzemy cebulę. Kiedy wszystko mamy już starte, doprawiamy to solą oraz pieprzem. Delikatnie z wierzchu prószymy całość mąką ( dzięki temu zapobiegniemy z czarnienia się ziemniaków). Na kuchenkę gazową kładziemy patelnię i wlewamy na nią olej, dość sporo, tak by placki po nałożeniu na nią były praktycznie w całości zakryte. Na rozgrzany olej łyżką kładziemy delikatnie masę ziemniaczaną i rozgniatamy ją na placki. Tak uformowane placki smażymy do momentu, aż zaczną się robić chrupiące/twarde i przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu z obu stron, ściągamy je z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenie nadmiaru oleju. Teraz nasze placki są gotowe do jedzenia. Można je podawać polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego!