pizza

Pizza z krewetkami i rukolą

Pizza z krewetkami i rukolą to niecodzienna pizza, która zachwyci podniebienie niejednego smakosza owoców morza. Krewetki w połączeniu z sosem pomidorowym i rukolą nadadzą daniu niesamowitego smaku. Wykonanie pizzy jest banalnie proste i trwa maksymalnie 45 minut. Sprawdź, czego będziesz potrzebować do przygotowania potrawy:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody i mleka
  • 5 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie blanszowanych dużych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • masło/olej do smażenia
  • sos pomidorowy pesto z ziołami

Sposób przygotowania:

Drożdże zasypujemy cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, wodę, mleko, olej oraz sól, następnie rozpuszczone drożdże. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Pozostawiamy ciasto na chwilę pod przykryciem i przystępujemy do smażenia krewetek. Rozmrożone krewetki podsmażamy na oleju lub masełku (wedle uznania), przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do momentu aż krewetki ładnie się zarumienią. Dla wygody jedzących można usunąć z krewetek niejadalne, twarde końcówki.

Ciasto rozgniatamy i wałkujemy na wymiar blachy. Następnie rozsmarowujemy sos na całej powierzchni ciasta. Wkładamy pizzę do nagrzanego na 250 stopni piekarnika, na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę z piekarnika i układamy na niej krewetki, a następnie posypujemy wszystko rukolą. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*