

Pierogi ze szpinakiem i boczkiem
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które można trochę unowocześnić zmieniając nieco farsz. Można zrezygnować z kapusty i grzybów i w zamian za to przygotować farsz ze szpinaku i boczku. Danie jest łatwe do przygotowania i z pewnością zachwyci niejednego miłośnika pierogów.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka gorącej wody
- sól
Farsz:
- 20 dag boczku wędzonego
- 40 dag szpinaku (najlepiej świeży)
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie śmietany
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Będzie nam do tego potrzebna duża miska lub stolnica. Do mąki dolewamy wodę – tyle, ile potrzeba (ważne, aby ciasto nie było ani zbyt klejące, ani zbyt suche). Dodajemy sól oraz masło. Ciasto ugniatamy przez 10-15 min i ostawiamy je na kilka minut. Potem przygotowujemy farsz. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, potem dodajemy czosnek oraz szpinak. Wszystko razem smażymy, dodając śmietanę oraz sól i pieprz. Farsz dusimy jeszcze jakieś 10 min.
Kolejny etap polega na lepieniu pierogów. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki lub innego przedmiotu. Na środek wyciętych elementów nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy pieróg w dowolny sposób. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut lub krócej.