Pierogi ze szpinakiem i boczkiem

Pierogi ze szpinakiem i boczkiem

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które można trochę unowocześnić zmieniając nieco farsz. Można zrezygnować z kapusty i grzybów i w zamian za to przygotować farsz ze szpinaku i boczku. Danie jest łatwe do przygotowania i z pewnością zachwyci niejednego miłośnika pierogów.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól

Farsz:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 40 dag szpinaku (najlepiej świeży)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie śmietany

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Będzie nam do tego potrzebna duża miska lub stolnica. Do mąki dolewamy wodę – tyle, ile potrzeba (ważne, aby ciasto nie było ani zbyt klejące, ani zbyt suche). Dodajemy sól oraz masło. Ciasto ugniatamy przez 10-15 min i ostawiamy je na kilka minut. Potem przygotowujemy farsz. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, potem dodajemy czosnek oraz szpinak. Wszystko razem smażymy, dodając śmietanę oraz sól i pieprz. Farsz dusimy jeszcze jakieś 10 min.

Kolejny etap polega na lepieniu pierogów. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki lub innego przedmiotu. Na środek wyciętych elementów nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy pieróg w dowolny sposób. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut lub krócej.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*