Pieczony kurczak na butelce

Pieczony kurczak na butelce

Jeśli nie mamy pomysłu na niedzielny obiad, możemy przygotować pieczonego kurczaka na butelce. Mimo że przygotowanie dania zajmuje stosunkowo dużo czasu, efekt będzie zachwycający! Dobrze przygotowana marynata, odpowiednia temperatura piekarnika i czas pieczenia spowodują, że mięso będzie delikatne, kruche i soczyste.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak (aby zmieścił się na butelce i w piekarniku)
  • butelka po piwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • przyprawy: przyprawa do grilla, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka
  • sól

Sposób przygotowania: 

Jeśli planujemy przygotować kurczaka na obiad, rano powinniśmy przygotować marynatę, aby kurczak przeszedł wszystkimi przyprawami, był miękki i miał chrupiącą skórkę. Najpierw ucinamy kurczakowi szyję, potem go dokładnie myjemy, solimy i odstawiamy. Potem zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do brytfanny wielkości kurczaka wlewamy olej, a następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka oblewamy marynatą i pozostawiamy go w naczyniu na kilka godzin w lodówce. Po upływie kilku godzin wstawiamy kurczaka na butelkę, nie musi być z zawartością, ale może ;p Oczywiście naklejki muszą być zdjęte.

Kurczaka możemy jeszcze posmarować olejem i ewentualnie jeszcze trochę przyprawić. Wstawiamy go do piekarnika na ok. 200 stopni C i trzymamy go tak na 1,5h, maksymalnie 2h. Co jakiś czas dolewamy wody lub oblewamy kurczaka piwem.

Po upływie określonego czasu kurczaka wyjmujemy i kroimy, najlepiej ostrym  nożem lub specjalnymi nożyczkami. Kurczak wyśmienicie smakuje z ziemniakami, frytkami oraz surówką z białej kapusty. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*