pieczone żeberka wieprzowe

Pieczone żeberka wieprzowe

Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z przepisu na pieczone żeberka wieprzowe. Przygotowanie dania zajmie niewiele czasu, a efekt będzie powalający. Wszystko za sprawą ziarenek kolendry i syropu klonowego, które nadadzą daniu niesamowitego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka ziarenek kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 5 liści laurowych
  • 1 puszka coli

Przygotowanie:

1. Obetnij białą błonę z żeberek. Przytnij je tak, żeby zmieściły się w foremce do pieczenia.
2. Przyprawy utrzyj w moździerzu.
3. Skrop mięso oliwą i syropem klonowym. Posyp przyprawami i wetrzyj je w mięso.
4. Zalej colą, dodaj liście laurowe.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Obniż temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze godzinę. W czasie pieczenia podlewaj marynatą.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*