

Pieczona golonka wieprzowa
Golonka to jedno z tradycyjnych, polskich dań. Choć przez większość uważana jest za tłustą, kaloryczną potrawę, tow smaku jest naprawdę smaczna. Nie trzeba jeść golonki ze skórą. Samo mięso, dobrze doprawione, jest delikatne i aromatyczne. Do przygotowania golonki potrzebne są następujące składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 1 lub dwie łyżki miodu
- 1 szklanka piwa
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie myjemy golonkę. Skórę, jeżeli jest bardzo gruba, warto ponacinać w kilku miejscach. Następnie piwo, miód oraz pozostałe przyprawy wraz z czosnkiem mieszamy w oddzielnej misce. Jest to zaprawa, do której wkładamy golonkę i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Następnie przygotowujemy golonkę do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na ok. 200 stopni, wkładamy do niego golonkę umieszczona w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ą ok. półtorej godziny. Po upływie 45 minut przewracamy golonkę na drugą stronę.