pieczona ges

Pieczona gęś

Pieczona gęś nie jest tradycyjną potrawą królującą na polskich stołach, choć należy zaznaczyć, że jeszcze jakiś czas temu do takich należała. Wynika to z faktu, że obecnie społeczeństwo je bardzo mało mięsa, którego konkurencją są owoce i warzywa. Niemniej jednak każdy, co jakiś czas, ze smakiem zje pyszną pieczoną gęś, która właściwie przyprawiona, ucieszy niejedno podniebienie.

Składniki:

  • 1 wypatroszona gęś
  • przyprawy: majeranek, kminek, tymianek, gorczyca
  • pęczek kopru
  • 1 czosnek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Gęś dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie solimy i nacieramy gęś przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstawiamy ją na godzinkę lub dłużej w chłodne miejsce. Ważne, aby gęś była dobrze przyprawiona, ponieważ będzie pieczona w całości. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie gęsi, możemy dzień wcześniej przygotować specjalną marynatę z wyżej wymienionych przypraw i trzymać w niej gęś przez całą noc w lodówce.

Przyprawioną gęś wsadzamy do głębokiego żaroodpornego naczynia do piekarnika nastawionego na max. 150°C i pieczemy ja przez ok. 2 godziny. Wytapiany tłuszcz można wykorzystać do polewania gęsi co jakiś czas. Dobrze by było, gdyby po godzinie odwrócić gęś, aby była równo upieczona z każdej strony. Gęś jest gotowa wtedy, kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*