

Pieczona gęś
Pieczona gęś nie jest tradycyjną potrawą królującą na polskich stołach, choć należy zaznaczyć, że jeszcze jakiś czas temu do takich należała. Wynika to z faktu, że obecnie społeczeństwo je bardzo mało mięsa, którego konkurencją są owoce i warzywa. Niemniej jednak każdy, co jakiś czas, ze smakiem zje pyszną pieczoną gęś, która właściwie przyprawiona, ucieszy niejedno podniebienie.
Składniki:
- 1 wypatroszona gęś
- przyprawy: majeranek, kminek, tymianek, gorczyca
- pęczek kopru
- 1 czosnek
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Gęś dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie solimy i nacieramy gęś przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstawiamy ją na godzinkę lub dłużej w chłodne miejsce. Ważne, aby gęś była dobrze przyprawiona, ponieważ będzie pieczona w całości. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie gęsi, możemy dzień wcześniej przygotować specjalną marynatę z wyżej wymienionych przypraw i trzymać w niej gęś przez całą noc w lodówce.
Przyprawioną gęś wsadzamy do głębokiego żaroodpornego naczynia do piekarnika nastawionego na max. 150°C i pieczemy ja przez ok. 2 godziny. Wytapiany tłuszcz można wykorzystać do polewania gęsi co jakiś czas. Dobrze by było, gdyby po godzinie odwrócić gęś, aby była równo upieczona z każdej strony. Gęś jest gotowa wtedy, kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości.