

Pieczeń z szynki
Pieczeń z szynki idealnie nadaje się na święta i inne uroczystości. Doskonale prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z sosem do pieczeni. Szynka, której przepis znajduje się poniżej będzie soczysta i aromatyczna, ponieważ będzie moczona w specjalnej marynacie. Pieczeń można podawać z ziemniakami i surówką. Szynkę należy przechowywać w marynacie przez ok. 2-3 godz. Tyle samo czasu należy poświęcić na pieczenie.
Składniki:
- 1 kg szynki w całości
- 1 paczka słodkiej papryki
- przyprawa do pieczeni wieprzowej
- 1 cały czosnek
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 marchwie
- pęczek pietruszki
- 1 por
- 10 dag wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy średniej wielkości półmisek, do którego będziemy wkładać wszystkie składniki do marynaty, a potem włożymy tam szynkę. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy oraz kilka łyżek oleju. Marchewki obieramy i kroimy w poprzek. Por kroimy w plasterki. pęczek pietruszki myjemy i w całości wkładamy do półmiska. Szynkę myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy ją do półmiska. Boczek kroimy w plastry i okładamy nim szynkę. Tak przygotowaną szynkę pozostawiamy na kilka godzin, a następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy w nim przygotowaną pieczeń.