

Pieczeń cielęca z warzywami
Pieczeń cielęca z warzywami, to doskonały pomysł na smaczny, niedzielny obiad. Przygotowanie dania jest bardzo szybkie, zajmuje zaledwie 30 min. Cielęcina jest bardzo delikatnym mięsem, więc przygotowanie jej wg przepisu, jaki znajduje się poniżej, gwarantuje, że mięso będzie kruche i smaczne.
Składniki:
- 400 g cielęciny
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki tymianku
- 250 g makaronu
- 400 ml bulionu
- 1 pęczek marchwi
- 200 g groszku
- 1 kalafior
- 200 ml śmietany
- natka pietruszki
- 4 łyżki zagęstnika do sosów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać. Olej i masło rozgrzać na dużej, głębokiej patelni. Włożyć mięso i obsmażyć. Dodać tymianek i cebulę, wlać bulion. Cielęcinę dusić ok. 90 min. pod przykryciem.
Marchew i groszek umyć. Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Groszek gotować ok. 3 min., a marchewkę i kalafior 10 min. (w osobnej wodzie). Ugotować makaron, a warzywa odcedzić.
Wyjąć mięso i odstawić w ciepłe miejsce. Do bulionu dodać śmietanę i zagęstnik. Wymieszać i zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić w plastry, podawać z warzywami, makaronem i sosem, posypać natką pietruszki.