

Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim są bardzo szybkim i smacznym sposobem na przyrządzenie przekąski, jeśli odwiedzą nas niespodziewani goście. Wystarczy, że będziemy mieli w lodówce ciasto francuskie i kilka parówek. Za pomocą tych dwóch składników możemy przyrządzić naprawdę ciekawe danie. Ciasto francuskie można oczywiście zrobić samemu, jednak wymaga to niezwykłej precyzji i cierpliwości, ponieważ ciasto francuskie jest bardzo cienkie, dlatego bardzo trudno je zrobić w sposób poprawny.
Składniki:
- 1/2 kg parówek
- 1 ciasto francuskie
- kilka plastrów żółtego sera
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jeśli kupiliśmy parówki w osłonkach, to należy je zdjąć i przekroić na pół, jeżeli są bardzo długie. Teraz zajmujemy się ciastem francuskim. Rozwijamy je na blacie i kroimy albo wąskie paseczki, którymi będziemy owijać parówki, albo kroimy ciasto w prostokąty, w które parówki będziemy zawijać. Technika jest dowolna. Zanim jednak przystąpimy do owijania lub zawijania parówek, bierzemy plastry żółtego sera i kładziemy je na pokrojone plastry ciasta francuskiego. Parówki w połączeniu z serem są smaczniejsze, poprzez roztopiony ser. Po owinięciu wszystkich parówek, wkładamy je go piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni C. Parówki pieczemy przez ok 20 minut. Przed pieczeniem można ciasto francuskie pomalować pędzelkiem za pomocą oleju. Parówki będą się wtedy lepiej prezentowały na talerzu.