panga z frytkami

Panga z frytkami

Ryba bardzo dobrze smakuje podawana z frytkami lub z ryżem. Panga to popularna, konsumpcyjna ryba słodkowodna, często serwowana i spożywana w restauracjach. Do przygotowania pangi dla 3 osób potrzebne będą następujące składniki:

  • 700 g fileta z pangi mrożonej
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 10%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżeczka masła
  • olej
  • do zagęszczenie mąka pszenna i woda

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • curry
  • chilli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Rybę należy umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych, tak aby nadmiar wody z rozmrażającej się ryby wchłonął papier. Kiedy ryba jest już osuszona, kroimy ją na mniejsze kawałki.

Teraz możemy przygotować masę do wysmarowania ryby. Do miski wlewamy jogurt, jajko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Koperek siekamy na desce do krojenia i również wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i przyprawiamy dość intensywnie solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.

Na głęboki talerz wsypujemy mąkę i każdy kawałek ryby z osobna obtaczamy w masie, a następnie w mące. Tak obrobione kawałki ryby kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni, po chwili obracamy na drugą stronę.

Z pozostałej części masy, którą mamy w misce przygotowujemy sos.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę masła i musztardy. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym dokładamy pozostałą cześć masy. Doprawimy wszystko cukrem, chilli oraz curry. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą ( należy w kubku wymieszać mąkę z wodą, tak by nie pozostały w kubku, żadne ślady mąki).

Rybę układamy na talerzu obok frytek ( które zrobiliśmy wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu) i polewamy ją naszym sosem.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*