

Panga z frytkami
Ryba bardzo dobrze smakuje podawana z frytkami lub z ryżem. Panga to popularna, konsumpcyjna ryba słodkowodna, często serwowana i spożywana w restauracjach. Do przygotowania pangi dla 3 osób potrzebne będą następujące składniki:
- 700 g fileta z pangi mrożonej
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- 3 łyżki jogurtu greckiego 10%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
- 3 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżeczka masła
- olej
- do zagęszczenie mąka pszenna i woda
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- curry
- chilli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Rybę należy umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych, tak aby nadmiar wody z rozmrażającej się ryby wchłonął papier. Kiedy ryba jest już osuszona, kroimy ją na mniejsze kawałki.
Teraz możemy przygotować masę do wysmarowania ryby. Do miski wlewamy jogurt, jajko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Koperek siekamy na desce do krojenia i również wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i przyprawiamy dość intensywnie solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem i dokładnie mieszamy.
Na głęboki talerz wsypujemy mąkę i każdy kawałek ryby z osobna obtaczamy w masie, a następnie w mące. Tak obrobione kawałki ryby kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni, po chwili obracamy na drugą stronę.
Z pozostałej części masy, którą mamy w misce przygotowujemy sos.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę masła i musztardy. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym dokładamy pozostałą cześć masy. Doprawimy wszystko cukrem, chilli oraz curry. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą ( należy w kubku wymieszać mąkę z wodą, tak by nie pozostały w kubku, żadne ślady mąki).
Rybę układamy na talerzu obok frytek ( które zrobiliśmy wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu) i polewamy ją naszym sosem.