ostrygi

Ostrygi

Ostrygi (surowe małże) są daniem mało popularnym w Polsce. Rzadko serwuje się je jako przystawkę, nie zdając sobie sprawy z tego, jakie są smaczne. Poniższy przepis pokazuje, jak szybko przyrządzić przystawkę i oczarować gości nieprzeciętną potrawą.

Składniki:

  • 7 ostryg
  • cytryna
  • lód

Sposób przygotowania:

Lód wykładamy na talerz. Cytrynę kroimy. Otwieramy ostrygi (przekręcamy dłonie z nożem, nie wpychamy go do środka). Górną, płaską część skorupy wyrzucamy, ostryge delikatnie odcinamy od spodu od skorupy pozostawiając ją w muszli. Ostrygi wykładamy na wcześniej przygotowany talerz. Ostrygi przystrajamy zieleniną. Należy je podawać z cytryną. Szybka i smaczna przekąska. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*