Omlet z szynką, serem i oliwkami

Omlet z szynką, serem i oliwkami

Omlet z szynką, serem i oliwkami to doskonałe danie śniadaniowe lub kolacyjne. Jest szybkie i bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga wygórowanych umiejętności kulinarnych. Omlet można przygotować na słono lub na słodko. Wówczas wystarczy dodać tylko kilka łyżek cukru. 

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 15 dag szynki (dowolny gatunek)
  • 15 dag sera żółtego w całości
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko sól i pieprz. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ser trzemy na tarce. Oliwki kroimy w plastry.

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej cebulę, potem wlewamy ciasto. Jeśli się zetnie, nakładamy na niego szynkę, starty ser i oliwki. PO wyłożeniu omletu na talerz, składamy go na pół i na wierzch kładziemy plastry pomidorów.

Danie jest gotowe. Wyśmienicie smakuje z kompotem domowej roboty. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*