

Omlet z szynką, serem i oliwkami
Omlet z szynką, serem i oliwkami to doskonałe danie śniadaniowe lub kolacyjne. Jest szybkie i bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga wygórowanych umiejętności kulinarnych. Omlet można przygotować na słono lub na słodko. Wówczas wystarczy dodać tylko kilka łyżek cukru.
Składniki:
- 4 jajka
- 15 dag szynki (dowolny gatunek)
- 15 dag sera żółtego w całości
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki mleka
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko sól i pieprz. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ser trzemy na tarce. Oliwki kroimy w plastry.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej cebulę, potem wlewamy ciasto. Jeśli się zetnie, nakładamy na niego szynkę, starty ser i oliwki. PO wyłożeniu omletu na talerz, składamy go na pół i na wierzch kładziemy plastry pomidorów.
Danie jest gotowe. Wyśmienicie smakuje z kompotem domowej roboty. Smacznego!