

Naleśniki na słodko z owocami
Naleśniki na słodko z owocami, to przysmak, któremu ciężko się oprzeć, zwłaszcza najmłodszym. Jest bardzo prostym i szybkim daniem, a przy tym bardzo sytym. Naleśniki można podawać z dowolnymi owocami i sosami. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki na farsz:
- 25 dag brzoskwiń
- 25 dag truskawek
- 25 dag bananów
- 25 dag malin
- 10 dag cukru
- 50 g śliwowicy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Owoce należy dokładnie umyć, ze śliwek wyjmujemy pestki. Następnie kroimy je w kostkę i mieszamy, oprószamy owoce cynamonem.
Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu mieszamy żółtka z mąką, mlekiem i szczypta soli, dodajemy także wodę mineralną, najlepiej gazowaną, aby ciasto było pulchniejsze. Mieszamy. Patelnię rozgrzewamy smarując ją klarowanym masłem. Smażymy naleśniki.
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozpuszczamy cukier (stale mieszając, aby się nie przypalił). Zanim cukier zacznie się rumienić, wkładamy pokrojone owoce i podsmażamy na dość dużym ogniu do momentu, aż cukier zacznie się brązowić. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy alkohol i podpalamy. Delikatnie ruszamy patelnią, by cały alkohol się wypalił i gotowe.
Naleśniki można posypać cukrem pudrem. Smacznego.