

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz fety tworzy doskonałą kompozycję smaków. Jeśli do tego dodamy makaron, to otrzymamy przepis na szybki i sycący obiad. Do tego dania można dodać posypkę z prażonego słonecznika.
Składniki (4 porcje):
-
300 g makaronu penne
-
400 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
-
10 suszonych pomidorów
-
100 g sera feta
-
2 ząbki czosnku
-
pieprz
-
1 łyżka oleju z pestek winogron
-
2 łyżki prażonego słonecznika
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlewamy 2 łyżki oleju, który pozostał w słoiku po suszonych pomidorach. Jeżeli mamy świeży szpinak, to dusimy go pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz wyciśniętego czosnku. Do tego wszystkiego dodajemy drobno krojone suszone pomidory oraz fetę (pokrojoną w kostkę). Słonecznik prażymy na patelni, dodając jedną łyżkę oleju z winogron. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym. Gotowe danie posypujemy prażonym słonecznikiem.