Makaron z krewetkami i szynką

Makaron z krewetkami i szynką

Makaron z krewetkami i szynką to wykwintna potrawa dla wszystkich miłośników krewetek. Danie jest smaczne, szybkie i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Dodany do sosu czosnek oraz białe wytrawne wino, nadadzą potrawie oryginalnego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 1/2 kg krewetek mrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina, wytrawnego
  • pęczek pietruszki
  • 15 dag szynki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki najpierw musimy rozmrozić, a następnie podsmażamy je na patelni, dodając sól i pieprz do smaku. Na tej samej patelni ponownie roztapiamy masło i dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, posiekaną pietruszkę oraz szklankę wina. Składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt rzadka, można dodać trochę maki. Na koniec dodajemy krewetki. W taki sposób przygotowany sos nakładamy na porcję makaronu.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*