

Makaron z krewetkami i szynką
Makaron z krewetkami i szynką to wykwintna potrawa dla wszystkich miłośników krewetek. Danie jest smaczne, szybkie i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Dodany do sosu czosnek oraz białe wytrawne wino, nadadzą potrawie oryginalnego smaku i aromatu.
Składniki:
- 25 dag makaronu
- 1/2 kg krewetek mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina, wytrawnego
- pęczek pietruszki
- 15 dag szynki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki najpierw musimy rozmrozić, a następnie podsmażamy je na patelni, dodając sól i pieprz do smaku. Na tej samej patelni ponownie roztapiamy masło i dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę, posiekaną pietruszkę oraz szklankę wina. Składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt rzadka, można dodać trochę maki. Na koniec dodajemy krewetki. W taki sposób przygotowany sos nakładamy na porcję makaronu.