

Makaron z brokułami i cukinią
Makaron w połączeniu z brokułami i cukinią tworzy smaczne i przy tym zdrowe danie, które doskonale sprawdzi się jako główne danie obiadowe i kolacyjne. Smak warzyw podkreśli dodatkowo sos serowy z pomidorami i bazylią, także gotowana szynka i inne zioła dodane do potrawy według uznania.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g brokułów
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 400 g makaronu świderki
- sól
- 1/8 l bulionu warzywnego
- 150 g gotowanej szynki
- 400 ml sosu serowego z pomidorami i bazylią
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić i umyć. Brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry lub w ćwiartki. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić. Brokuły i cukinię gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Po upływie 7 minut dodać pomidory. Szynkę pokroić w paski i obsmażyć na chrupiąco. Sos serowy rozgrzać w garnku z teflonowym dnem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i krótko podgrzewać. Warzywa i szynkę dodać do makaronu. Całość delikatnie wymieszać. Podawać z sosem serowym.